UUTISIA / NEWS


Huisa, Kiitos ja Nayma

8.9. Huisan kanssa käyty parit TOKO-kokeet ja kaikista saatu ykköstulos. Näinpä Huisa saa lisätä nimensä eteen koulutustunnuksen TK1.Päivitelty Huisan ja Nayman sivuja.

20.7 Tänään on sitten se päivä kun pentulaiset jatkavat matkaansa uusiin koteihinsa. On tämä aika kyllä mennyt taas niin nopeasti. Ihania, tasaisia, rohkeita ja reippaita pentuja olivat kaikki pentutestissä. Tästä se yhteinen matka sitten alkaa. Lola ja Luna lähtevät kohti uusia haasteita ja Lara jää tänne kotiin kiusaamaan isosiskojaan. L-pennuille on tehty oma sivu ja Larakin on saanut omansa.


5.7 Pennut kävivät 5 viikon kunniaksi eläinlääkärissä hakemassa sirut nahan alle ja samalla otettiin EIC testit. Häärivät ympäri tutkimushuonetta kunnes urvahtivat pöydän alle. Meillä olikin aivan koko lauma mukana, kun Kiitos ja Nayma hakivat madotukset Ruotsin reissua varten, Huisasta ja Naymasta otettiin verinäytteet Hannes Lohen tutkimuksiin ja Yindistä otettiin verikokeet viime viikkoisen kyyn pureman vuoksi. Kaikki oli onneksi kunnossa, eli selvittiin säikähdyksellä. Kyy pääsi puremaan kun Yindi ei nähnyt sitä ja astui elukan päälle. Etujalka turposi kolminkertaiseksi ja saimme viettää useamman tunnin tiputuksessa, mutta jo seuraavana aamuna Yindi oli paljon reippaampana. Imetys kuitenkin jouduttiin tämän vuoksi lopettamaan ja Yindi on saanut olla pentujen kanssa suojatakki päällä. Pennut olivat kovin kummissaan alkuun, kun tissejä ei enää äitin mahasta löytynyt. Koittivat kovasti imeä Yindin kyynärpäitä =D Nyt maitobaari saa olla jo rauhassa vaikka takkia ei aina päällä olisikaan. Pennuilla on jo ihan muut jutut mielessä. Painelevat pitkin kämppää ja tutkivat joka paikan mihin vain pääsevät. Ollaan tutkittu varista ja lokkia, joista kaikki olivat kovin kiinnostuneita. Olipahan joku yhtenä yönä repinyt pentujen huoneen katosta roikkuvan variksen siiven kokonaan irti narustaan ja raahannut sen heidän uuteen pesäänsä, eli Nicon työpöydän alle =)


25.6. Pentulaiset on jo 4 viikon ikäisiä ja melkoisia pikku pirulaisia =) Terävät naskalihampaat tutkivat kaikkea eteen tulevaa, ja Yindi on sitä mieltä, että alkaa tuo tisseissä roikkuminen pikkuhiljaa piisaamaan. Kotosalla on kovasti tutkittu paikkoja ja pennut seikkailee rohkeasti ympäri taloa sekä pihamaata. Autoilukin on jo tullut tutuksi kun ollaan muutamaan otteeseen käyty mökillä. Sinnekin on pennuille tehty ihan oma huone jossa on turvallista mekastaa. Tänään lähdetään taas mökille, toivottavasti kelit on kohdillaan niin päästään jo sielläkin tutustelemaan enemmän pihalle ja rantaan.
Käytiin MH-testissä 7 kiharan voimin ja tasaisin tuloksin. Mukana olivat kaikki K-pentueen pennut, joskin Nayman testi jouduttiin keskeyttämään kun se oli onnistunut kehittämään itselleen vesihännän. Nuorison lisäksi testiin tulivat myös Sisu (Jay I Say Hey) sekä tämänhetkisten pentujen isä Luca (Hiton Hyvä). Kaikista koirista on laitettu videot testistä.

13.6 Pennut kasvaa kohisten ja nyt on ensimmäiset poseerauskuvatkin otettu =) Pienestä se on harjoittelu aloitettava ja reippaana olivat kaikki ensimmäistä kertaa pöydällä. Sillä herkullisella mahalaukulla saattoi olla osansa asiassa ;) Maitobaarissa kyllä piisaa maitoakin yli tarpeen, mutta ruoan avulla on hyvä harjoitella uusia paikkoja. Jää aina hyvä ja positiivinen mieli uusista kokemuksista. Saapa nähdä joko tänä viikonloppuna päästäisiin vihdoin käymään mökilläkin. Siinä sitä onkin sitten pennuille taas läjäpäin uutta kun pääsevät autoilemaan mammakoiran kanssa.

30.5.2019 Pitkä odotus on vihdoin ohi ja Yindin pennut ovat syntyneet! Homma ei mennyt tällä kertaa aivan oppikirjojen mukaisesti ja Yindi jouduttiin keisarileikkaamaan. Yksi pentu oli jumissa synnytyskanavassa, mutta kaikki 3 mustaa narttupentua saatiin elävänä maailmaan. Yindi oli melkoisessa tokkurassa herättyyään, mutta hoitaa pentujaan jo hyvin. Nyt alkaa se ihanin vaihe kun päästään katsomaan pentujen kasvua ja kehitystä =)

11.5.19 Pitkästä aikaa näyttelyssä. Omasta laumasta mukana oli Kiitos, joka tällä kertaa ERI2. Kikkura edustuksesta vastasi Rosi (Kantaa Kaikkea), joka sai toisen SERTinsä ja oli ROP! Nyt on sekä Rosi että Nayma yhtä SERTiä vaille, saapa nähdä kumpi sen ekana saa =) Yindikin on tullut meille ja masu on jo kivasti pyöristynyt. Mamma koiralla on KAUHEA nälkä koko ajan... enää muutama viikko ja sitten nähdään minkäsmoista porukkaa sieltä masusta tupsahtaa =)
Alla Yindin masukuvia sekä Rosi tänään Oulaisten näyttelyssä.

22.4.19 Tänään oli todella mielenkiintoinen päivä, sillä kävimme Huisan ja Nayman kanssa karhutestissä. Huisa toimi hyvin samaan malliin kuin kuvittelinkin sen toimivan, mutta Naymasta löytyi lopulta vähän enemmänkin potkua. Ajattelin sen olevan nössömpi kuin Huisa ja alkuun se olikin hieman hämillään, että mitä hittoa se tämä on. Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin itsevarmuus nousta ja lopulta Nayma pysyi koko ajan edessäni ja haukkui karhua jopa Huisaa sitkeämmin. Tämä olikin nyt Nayman ensimmäinen "luonnetesti" ja kesäkuussa ollaan menossa sitten MH-testiin. Mielenkiintoista nähdä mitä siellä tapahtuu =) Karhutestien videot on nähtävissä Huisan ja Nayman videosivuilla.

Kun kamerat kerran oli kaivettu naftaliinista ja päivä oli mitä kaunein kevätpäivä, oli hyvä jatkaa kuvaus sessioita. Otettiin siis uusia kuvia vähän kaikista jotka olivat edes suurin piirtein karvassaan =) Uudet kuvat siis: Yindistä, Naymasta, Lucasta (Hiton Hyvä), Hallasta (Himouimari), Nevasta, Viljosta (Fontana) ja Kiitoksesta.


13.4.19 Huisan kanssa käytiin polkaisemassa tämän vuoden noutoharjoitteet käyntiin viime viikolla walk up-treenin merkeissä. Homma lähtikin tosi hienosti käyntiin, kun alkupuheissa ollessamme kaikki muut koirat istuivat kiltisti ja hiljaa ohjaajiensa vierellä, ja Huisa nyki ja sinkoili kädessäni kiljuen ja vinkuen... Onneksi tuo koira hiljenee heti kun aletaan oikeasti töihin. Teimme walk up treeniä, jossa markkeerauksia tuli sekä eteen että taakse ja välillä haettiin muistiin jätettyjä dameja linjana. Ensimmäistä kertaa Huisa jaksoi keskittyä hienosti koko pitkän päivän ja teki hienoa työtä. Kyllä on taas tuo korvien väli kasvanut kovasti vuodessa, vaikka mitään sen kummempaa treeniä ei ollakaan tehty. Olin siis hyvin positiivisellä mielin lähdössä tämän päivän hankinomeen tuon "kenraaliharjoituksen" perusteella.

Tänään siis starttasimme perinteisessä Hankinomessa sekä Huisan että Nayman kanssa. Viime vuonna suoriutuminen ei ollut hääviä... Nayma epäonnistui kaikissa markkeerauksissa ja ohjauksessa ja haustakin löysi vain yhden lähimmän damin ja senkin vähän vahingossa kun hyppäsi sen päälle hangessa =D Huisallakaan ei haku umpihangessa silloin sujunut.
Tänään oli onneksi parempi lumitilanne ja paikoitellen jopa sulaakin maata näkyvissä. Päätin aloittaa käymällä ensin Nayman kanssa kaikki rastit ja sen jälkeen keskittyisin Huisaan.

Nayma aloitti tekemällä hyvää hakua ja kaikista eniten ilahduin siitä, että damin löydettyään se lähti tulemaan suhteellisen suoraan minun luokseni! Viime keväänä kun iski kauhea murkkis päälle ja Naymalla ei ollut mitään aikomusta palauttaa minulle mitään... Jätimme siis noutoreenit tyystin ja palautusta on reenattu vain silloin tällöin ruokakuppi harjoitteilla. Ilman kaunista palautusta, ei tipu ruokaa... elämä on joskus julmaa ;) Nayma on sen verran perso ruoan perään, että näköjään on nuokin harjoitukset jotain hyödyttäneet kun tänään ei ollut ongelmaa palauttamisessa. Myös kaksi ykkösmarkkeerausta sekä ensimmäiseen markkeerauspaikkaan tehty ohjaus sujuivat hyvin. Se säätäminen siinä niiden välissä ei niinkään... Tuo on kyllä niin ihme tuo koira kun se ei osaa istua. Tuomarin kanssa todettiinkin, että taitaa olla parempi kun en vain vaadi siltä sitä istumista ollenkaan. Seisokoon sitten siinä vierellä, kunhan pysyy paikallaan. Tosin, ei se kyllä sitäkään muistanut ekan markkeerauksen kohdalla vaan lähti kun tuomari sanoi "ole hyvä"... mutta enpä minä sitä ole sen kanssa harjoitellutkaan joten eipä siltä voi sellaista vaatiakaan. Kaiken kaikkiaan olin tosi hyvällä mielellä Nayman suorituksiin, se teki vähintäänkin niin hyvin kuin sen treenikerroilla voi tehdä. Saatiin 69/100 pst.

Huisan kanssa kävin sitten ensin vähän kävelemässä ja päästeltiin enimpiä höyryjä ennenkuin mentiin hakuruutuun. Huisa teki todella hyvää ja tehokasta hakua. Harmillisesti jäi se yksi dami löytymättä, kun aika loppui juuri kun Huisa oli oikealla alueella. Koiruus oli kuitenkin hyvässä vireessä ja hyvässä yhteistyössä. Sitten päästiin markkeeraus/ohjaustehtävään joka meni kyllä niin nappiin kuin vain voi! Okei, toisella markilla pieni häiriötekijä kun talkoolaisten kahvi kekkerit oli matkan varrella niin siinä piti käydä tutkimassa, mutta muuten Huisa toimi kuin ajatus. Huisa sijoittui 5/22 saaden 92/100 pst. Mieltäni lämmitti toden teolla se, että Huisa sai päivän päätteksi palkinnon hyvästä yhteistyöstä =)

Tänä vuonna ohjelmaan oli tullut uusi lisäbonus haaste, eli houkutusten kuja. Kuulosti pahaenteisesti joltain ruokaan liittyvältä... ja sitähän se oli. Kapean kujan molemmin puolin oli viisi lautasellista erilaisia herkkuja, sekä pari dammia. Koira jätettiin lähtöviivalle ja kutsuttiin sitten siitä kujan läpi, tavoitteena tietty olla koskematta niihin houkutuksiin. Tiesin 100 % varmuudella, että tästä en tule selviämään kummankaan kanssa kohtuudella... Huisa naposti kaksi lautasta tyhjäksi ennenkuin sain sen tulemaan loppuun asti. Ei siis yhtään paha loppujen lopuksi kun tietää miten ahne se on ruoan perään. Mutta se Nayma... lähtöasetelma oli, että koira veti emäntää kuin rättiä jo lähtöalueelle tullessa, kun sen päässä soi vain RUOKAA!! Jouduin toteamaan että tämä EI tule pysymään tässä ilman apuja. Nayma jäi sitten taippariotteeseen riekkumaan kun menin asemiin toiseen päähän kujaa. Iloinen kutsu ja Nayma lähtee valtaisalla ruokahalulla varustettuna imuroimaan lautasia tyhjäksi. Koitin kutsua, hyppiä ja vinguttaa lelua, ei mitään vastakaikua... kun vasen puoli kujaa oli syöty ja koiruus siirtyi syömään oikeaa lautasriviä, näin parhaaksi lähteä hakemaan sen ennenkuin kaikki safkat on syöty. Siinä minä sitten vedin sitä niskanahkoista ja maanittelin sitä tulemaan perässä, kun ruokaimuri jatkoi lautasten tyhjennystä matkalla. Nayma ehti vetää 7/10 lautasta tyhjäksi matkallaan... ja tästä hienosta suorituksesta saimmekin sitten päivän päätteksi palkinnon parhaasta "nelijalkajarrutuksesta" =D Jos koirien ahmintakisat tulee joskus viralliseksi lajiksi niin Nayma on valio alta aikayksikön!


29.3.2019. 2019, sekin vuosi on jo pitkällä eikä ole ehtinyt koneen ääreen isommin istua. Huisan kanssa päästiin käymään yhdessä Rally kisassa ja vihdoinkin saatiin toinen AVO hyväksytty! Melkoisesti olisi nenä vienyt sinne lattian suuntaan, mutta kykeni kuitenkin keskittymään sen verran hommiinsa että saatiin 89/100 pst.
Yindikin oli ilmoitettuna, mutta ei päässyt starttaamaan kun aloitti juoksunsa kellon tarkasti maaliskuun puolivälissä. Näinpä ollaan päästy jännittämään pentusuunnitelmien etenemistä ja nyt vihdoin saatiin astutukset hoidettua. Kyllä odottavan aika on välillä pitkä =) Ja nyt sitä odottelua on sitten luvassa lisää. Jos kaikki menee toiveiden mukaisesti, toukokuun lopulla meille pitäisi syntyä uunituoreita kiharavauvoja =)
Alla viime vuoden rally fiiliksiä kun Yindi ja Luca kävivät pokkaamassa pokaalit kotiin.

18.12.18 Aikaistettu joululahja saatiin tänään, kun Lucalla (Hiton Hyvä) ja Yindillä todettiin edelleen terveet silmät ja saatiin näin ollen vihreää valoa ensi vuoden pentusuunnitelmille =) Toivottavasti saamme nuuskutella ihania kiharavauvoja ensi kesänä.
Tämä yhdistelmä on minulle todella erityinen, sillä toteutuessaan se antaa minulle takaisin niitä perinteisiä englantilaisia linjoja, joista olen lähtenyt liikkeelle. Pelkästään Kanelin nimen näkeminen sukutaulussa tuo valtavasti tunteita pintaan ja kun siihen vielä lisätään Denzel, elämäni koira, niin odotukseni tämän pentueen suhteen ovat todella korkealla.
Luca on perinyt isältään sen valtavan työskentelyhalun ja loputtoman innon tehdä töitä. Sen kanssa on aina yhtä ihanaa lähteä treenaamaan, koska se antaa aina itsestään täydet 100 prosenttia ja tekee kaiken vauhdilla. Eikä tuo tahti ole vieläkään hidastunut, vaikka keväällä tulee 9 vuotta täyteen. Luca on ryhdikäs ja upeasti liikkuva uros, joka tuo Yindille sopivasti lisää kovuutta, jämäkkyyttä ja poweria.

Takaisin etusivulle/Mainpage   Kiharakarvainen noutaja/Curlies
Pentueet/Litters   Pentuesuunnitelmat/Litterplans  In memoriam  Linkkejä/Links